Iedereen kan tegenwoordig wel een fatsoenlijke website maken. Het internet staat vol met de mooiste templates die voor een habbekrats van jou zijn. Met de gebruiksvriendelijkheid van WordPress ‘drag & drop’ je een hele website in elkaar. En gaat het je allemaal boven de pet, dan ken je vast wel een buurjongen die het voor minder dan 750 euro voor je kan maken. Waarom zou je tegenwoordig nog een professionele vormgever inschakelen? Ik geef je 8 goede redenen waarom een goed doordacht webdesign zijn geld meer dan waard is.
1. Webdesign is een vak
Het ontwerpen van een website (of webshop) is een vak. Bij het inschakelen van een webdesigner betaal je voor de ervaring, kennis en creativiteit van een vakidioot. Een webdesigner doet de hele dag niets anders dan het ontwerpen van websites. Je kunt daarom ook verwachten dat hij met een gefundeerd plan komt. Alle keuzes in het ontwerp zijn weloverwogen. Afmetingen van sliders, positionering van knoppen en teksten. De nodige call-to-actions, goede landingspagina’s of micro-interacties. Alles in het ontwerp heeft een functie. Het doel? Een overzichtelijk geheel vormen waarin je snel en gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt. Het ontwerpen van een website is een vak.
Een goed design prikkelt, daagt uit en staat in teken van een doel
2. De juiste beleving overbrengen
Een goede website moet de beleving van het Merk overbrengen op de bezoeker. Verkoop je exclusieve producten, dan moet je dat meteen ‘voelen’ bij het openen van de webshop. Ieder product moet de maximale aandacht krijgen en er ‘sexy’ uitzien op je scherm. Heb jij een outlet store, dan werkt een exclusieve uitstraling juist averechts en kun je beter kiezen voor een schreeuwerig ontwerp. Grote knoppen, schreeuwerige teksten, knallende prijsbollen en alles gericht op het verkopen van zo veel mogelijk producten. Mooi is niet altijd goed.
3. Usability
Wanneer we praten over usability, hebben we het over de gebruiksvriendelijkheid van een website. Dit is misschien wel één van de belangrijkste kenmerken van een goede website. Een mooie website is leuk, maar je moet wel binnen enkele klikken vinden wat je zoekt. Voor je als designer aan de slag gaat in Photoshop denk je hier goed over na. In veel gevallen wordt er zelfs een zogenaamd ‘wireframe‘ gemaakt. Een wireframe kun je zien als een soort bouwtekening waarin alles pagina’s schetsmatig worden uitgewerkt. Problemen kunnen van te voren worden getackeld en je weet je precies waar alles moet komen te staan om goed tot hun recht te komen. Ook geeft dit je de mogelijkheid om van te voren alles uit te werken zonder dat je dit heel erg veel tijd kost. Handig voor de webdesigner, de bouwer en de klant.
Een wireframe ontwikkelen zorgt voor duidelijkheid voor de designer en de webbouwer
4. Het doel van je website
Als het goed is heb je een duidelijk doel voor ogen met je nieuwe website. Zo kan het gaan om de verkoop van producten, het informeren van potentiëlen klanten of het verlenen van een (online)dienst. Wat je doel ook is, het is aan de vormgever om dit doel ‘vorm te geven’. Zo veel mogelijk verkoop generen heeft veel te maken met een gebruiksvriendelijk webshop. Voor een goede webdesigner niets nieuws. Zijn ervaring en kennis verwerkt hij in het ontwerp waar jij later de vruchten van plukt.
5. SEO
Je kunt een prachtige website hebben, maar als hij niet goed scoort in de zoekresultaten van Google heb je er weinig aan. Een professional is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent zoekmachine optimalisatie en zal deze kennis verwerken in het ontwerp. Dus naast de basis SEO wordt ook gedacht aan een leuke blog, voldoende ruimte voor goede copy en natuurlijk goed functionerende landingspagina’s.
Rust, overzicht en genoeg ruimte voor goede SEO teksten
6. De nieuwste technieken
Een enthousiaste designer zal altijd op zoek zijn naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van websites. Dagelijks wordt er een vast rijtje bookmarks afgewerkt en er wordt zo af en toe een cursus gevolgd. Dit alles om ‘bij te blijven’. Nieuwe technieken en trends geven je inspiratie en helpen je bij het maken van een beter design.
7. Een design voor desktop, tablets en smartphones
Een webdesigner houd bij het ontwerpen van een website van te voren al rekening met de vertaling naar smartphones en tablet. Het template moet responsive worden en wanneer je goed nadenkt over de vlakverdelingen van de website komt het mooier uit de verf op je telefoon.
8. Geholpen keuzes
Een goede website is voorzien van ‘geholpen keuzes’. Dit zijn elementen in de website die je aandacht trekken om het doel van je website helpen te bereiken. Denk aan opvallende knoppen om een afspraak te maken, mooie afbeeldingen die je nieuwsgierigheid triggeren of scherpe teksten die je uitdagen om verder te lezen. Het maken van keuzes kun je op een bepaalde manier sturen. De meeste webdesigners weten hoe!
Mensen volgen de blik van de baby. Het is dus een betere keuze om de baby naar de teksten te laten kijken i.p.v. naar voren.Ben jij op zoek naar een ervaren webdesigner in de regio Kampen? Maak gerust (vrijblijvend) een afspraak om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen.