Een bedrijfslogo is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je presentatie. Het is voor vele de eerste kennismaking met je bedrijf. Spreekt het logo niet aan, dan is dit een gemiste kans. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven veel geld en tijd steken in het herontwerp van hun logo. In dit blog vergelijken we het oude logo met het nieuwe logo van 7 bekende bedrijven. We bespreken niet alleen wat er qua design is veranderd, maar bespreken ook de achterliggende redenen. De meest bekende reden is dat een logo is verouderd, maar er zijn nog veel meer andere redenen …
1. YouTube richt zich met nieuw beeldmerk op meerdere platformen
In augustus 2017 heeft Google de YouTube-app vernieuwd en vernieuwende functies uitgerold. Ook het logo kreeg voor het eerste in 12 jaar een opfrisbeurt. Het woord `Tube` is uit de rode beeldbuis-achtige box gehaald en heeft plaatsgemaakt voor de bekende play button. Deze play-button wordt tegenwoordig als beeldmerk gebruikt. Het nieuwe logo is verhoudingsgewijs breder, maar zodra er vraag is naar een responsive logo, zoals in de applicatie, dan word alleen het icoontje getoond.
2. Domino’s verandert het logo door koerswijziging
In 2012 besloot Domino’s Pizza haar naam te veranderen naar Domino’s. Het woord “pizza” werd weg te laten, omdat het meer verkoopt dan alleen pizza’s. Deze koerswijziging had ook invloed op het logo, want het wil consumenten niet in verwarring brengen door “pizza” ook onder het logo te plaatsen. Het woordmerk werd uit het beeldmerk getrokken en extra groot getoond. Ook lijkt het nieuwe beeldmerk nog meer op een dominosteentje, waardoor het woordmerk het beeldmerk extra kracht geeft.
3. Netflix kiest voor iconische rode ‘N’
Toen Netflix in 1997 werd opgericht was het nog een VHS-uitwisselclub. Videobanden werden per post verstuurd (en teruggestuurd). Tegenwoordig is Netflix vooral bekend als online streamingdienst. Doordat de dienst met de tijd veranderde, veranderde ook het logo mee. In 2017 vond de laatste wijziging plaats en hebben de 7 letters plaatsgemaakt voor een herkenbare rode N. Een responsive design waardoor het in te zetten is op uiteenlopende digitale platformen. Het icoontje is zelfs al gesignaleerd op de knopjes van de afstandsbediening. Gaat het bedrijf concurreren met de klassieke televisiediensten?
4. Starbucks doet jasje uit
Het Starbucks-logo is één van de meest herkenbare logo’s vanwege de groene kleur die wordt geassocieerd met Starbucks-koffie. Sinds de oprichting in 1971 heeft Starbucks 3 keer het logo veranderd. Opvallend is dat het vernieuwde logo iedere keer op een ingezoomde versie van het oude logo lijkt. Bij het laatste redesign in 2011 zijn de letters ‘Starbucks Coffee’ weggelaten, zodat het bedrijf zich ruimte verschaft om aan meer te denken dan alleen koffie. Ook is de kleur zwart verdwenen, zodat er nog meer focus komt op de herkenbare kleur groen.
5. Mastercard volgt de trend en kiest voor platte typografie
Het heeft even geduurd, maar in 2016 heeft creditcardmaatschappij Mastercard een nieuw logo geïntroduceerd. Niet vanwege een dienst- of identiteitswijziging, maar omdat het oude logo enorm verouderd was het nieuwe logo beter bij het huidige digitale tijdperk past. De twee cirkels in de bekende kleuren blijven ongewijzigd, maar de strepen die de cirkels verbinden zijn verleden tijd. Tot slot is de naam Mastercard uit het beeldmerk gehaald en aan de hand van een platte typografie in een modern jasje gestoken.
6. UPS doet een jasje uit en kiest voor authentieke huisstijlkleuren
Met ruim 100 jaar is UPS de oudste koerierdienst ter wereld. In die tijd is het bedrijf meerdere keren van koers gewijzigd en ook het logo bleef daarbij niet buiten schot. In 2003 introduceerde UPS voor het laatste een nieuw logo. Het pakketje met strik bovenop het logo is verdwenen, waarmee het bedrijf aangeeft dat het zich niet alleen richt op pakketvervoer. Voor de beeldvorming: het bedrijf heeft haar eigen luchtvaartmaatschappij die wereldwijd de vracht vervoer: UPS Airlines. Het schild kreeg een make-over en werd gegoten in de authentieke bruine UPS huisstijlkleuren.
7. Kraft en Heinz fuseren en introduceren een nieuw logo
In 2015 werd bekend dat Heinz en Kraft Foods gingen fuseren. Maar onder welke naam zouden de bedrijven verder gaan? Aangezien beide merknamen behoorlijk wat merkwaarde vertegenwoordigen werd er gekozen voor een combinatie van beide namen: Kraft Heinz Company. Deze wijziging had ook gevolgen voor het logo. Beide namen zijn uit hun ‘omlijsting’ gehaald en verwerkt in één logo. De fusie had overigens geen gevolgen voor de presentatie van de individuele producten. Ketchup blijft dus gewoon Heinz Ketchup en Philadelphia valt onder Kraft Foods.
Je logo laten veranderen of herontwerpen?
Wil je ook een nieuw logo laten ontwerpen? Of misschien wil je jouw logo alleen even laten opfrissen? Dan ben je bij ons op de juiste plek. Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Awesome post! Keep up the great work! 🙂
Thx