Een website maken is – mede door WordPress – voor iedereen binnen handbereik. Zonder enige kennis van design of programmeren kun je binnen no time een (goede) website in elkaar zetten. Dat klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk en dat is het ook. Daarom maken ook wij steeds vaker gebruik van dit open-sourceplatform. Wat was bedoelt als een CMS (‘contentmanagementsysteem’) voor bloggers, is in de loop der jaren volwassen geworden en uitgegroeid tot het meest gebruikte CMS wereldwijd.

Maar wanneer zou jij moeten kiezen voor een website op basis van WordPress? Naast de vele voordelen, kleven er ook een aantal nadelen aan dit systeem. Wij hebben de voors en tegens voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

1. Gratis

WordPress is helemaal gratis. Je leest het goed. Het aanmaken van een account en het gebruik van het systeem is helemaal kosteloos. Voor velen een belangrijk punt om gebruik te maken van dit systeem.

2. Gebruiksvriendelijk

Wanneer je begint met het opzetten van een website in WordPress, merk je al vrij snel dat het systeem heel intuïtief werkt. Je hoeft dus geen pro te zijn om een mooie website te bouwen. Bovendien is er voor iedere functionaliteit wel een goede plugin te vinden. Deze zijn vaak gratis. Moet je er wel voor betalen, dan kost het nooit veel.

3. Open-source

Omdat WordPress een open-sourcesysteem is, helpen programmeurs overal ter wereld mee aan de ontwikkeling van dit pakket. Dit doen ze door plugins en thema’s te maken die je kunt gebruiken. Je hebt dus onbeperkt keuze uit de mooiste plugins en thema’s en het worden er alleen maar meer. Zoals gezegd zijn sommige gratis. Voor de betere premium themes moet je uiteraard wel betalen. Veel van deze websitedesigns zijn erg mooi en goed gemaakt. Je hoef ze alleen nog maar een likje ‘verf’ te geven, waarna je nieuwe website helemaal bij jouw merk past.

4. Uitbreiden

Door plugins is je website erg gemakkelijk uit te breiden. Wil jij een chatfunctie op je website? Met een plugin voeg je die snel en gemakkelijk toe. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een plugin voor te vinden.

5. Vindbaarheid

De belangrijkste reden voor de populariteit is misschien wel de transparante opbouw van de code. Deze zorgt er namelijk voor dat de bots van zoekmachines als Google de content goed kunnen spideren en je dus goed scoort in de zoekresultaten. Dit zonder alle SEO- en SEA-toepassingen uit je trukendoos te toveren. Wie wil dat nu niet?  

Wordpress website of webshop maken
De meeste WordPress-websites zijn helemaal responsive

Nadelen

1. Veiligheid

Omdat WordPress de grootste is in zijn soort, hebben vele hackers hun pijlen gericht op dit CMS. Geregeld worden websites en shops geïnfecteerd door malware (schadelijke reclame). Hiertegen zul je jouw site moeten wapenen. Het is belangrijk je hier goed bewust van te zijn, als je besluit gebruik te maken van WordPress.

2. Snelheid

Wanneer je gebruik gaat maken van verschillende plugins, is de kans groot dat je website of shop langzamer wordt. Vooral wanneer er meerdere WordPress-websites draaien op dezelfde server. Dit probleem is eigenlijk alleen te verhelpen door over te stappen op een betere (meestal duurdere) server. Ook zijn er verschillende plugins voor handen (caching-plugins) die je hierbij kunnen helpen. Helaas werken ze niet altijd even makkelijk of goed.

3. Onderhoud

Vanwege het grote aantal updates heeft een WordPress-website aandacht en liefde nodig. Zo moet je nooit een plugin updaten zonder eerst een backup van je hele site te maken. Er bestaat namelijk een kleine kans dat je website, waar je zoveel tijd in hebt gestoken, niet meer werkt.

4. Compatibiliteit

De code van verschillende thema’s en plugins kunnen onderling voor conflicten zorgen. Dit komt doordat veel verschillende mensen werken aan plugins, zonder rekening te houden met elkaar. Dat kan er danvoor zorgen je website er ineens anders uitziet of in het ergste geval niet meer werkt. Zorg dus altijd voor een recente backup!

5. Originaliteit

Vanwege de vele voordelen van dit platform en de prachtige thema’s kom je tegenwoordig veel van dezelfde websites tegen. Sommige van deze websites herken je van verre. Je kunt je afvragen of je dat wilt.  

Conclusie

Ben jij aan het overwegen om jouw hagelnieuwe website te maken in WordPress? Bekijk eerst goed waarvoor je hem precies wilt gebruiken. Gaat het jou om de kosten en wil je graag zonder al te veel moeite goed gevonden worden, dan kan WordPress erg interessant zijn. Wil jij je website graag uitbreiden en vind jij snelheid en veiligheid belangrijk? Dan is het misschien handig om eerst even verder te kijken. De voors en tegens uit dit artikel kunnen je alvast wat op weg helpen in deze beslissing. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen met een van de Merkmonteurs.