Als Merk kun je niet zonder een logo. Het is ook niet ‘zomaar een leuk plaatje‘, maar geeft je bedrijf of product een herkenbare identiteit. Als het goed is hoeft het ook maar één keer te worden gemaakt. Het is daarom erg belangrijk dat er over de vormgeving goed wordt nagedacht. Want wat maakt je beeldmerk nu een goed logo? In deze blog zet ik 6 belangrijke punten voor je op een rijtje.
Een goed logo is eenvoudig
Een goed beeldmerk is eenvoudig. Hoe minder detail, hoe sneller hij wordt herkend. Denk bijvoorbeeld aan onze computergigant Apple, de gele M van de bekende fastfoodketen of het organische vinkje van Nike. Hoe simpeler, hoe hoger de herkenbaarheidsfactor. Je moet er met 100 km/u langs kunnen rijden en meteen weten met wie je te maken hebt. Bovendien is een simpel beeldmerk veel flexibeler in het gebruik. en behoud het zijn kracht wanneer het heel klein wordt afgebeeld.
De kracht van eenvoud
Herkenbaarheid
Een belangrijk aspect van een goed logo is de herkenbaarheid. Je wilt dat mensen aan de hand van je beeldmerk weten om welk merk het gaat. Bij de vormgeving is het daarom belangrijk om er voor te zorgen dat het past bij het bedrijf. Neem dit niet letterlijk en treed vooral niet in detail. Van de 50 grootste merken in de wereld, vind je in 94% van de logo’s niet letterlijk terug wat ze doen. Wel hebben ze allemaal één ding gemeenschappelijk . Ze zijn allemaal heel herkenbaar, onderscheidend en sluiten aan bij de beleving van het merk.
Sprengen College in Wapenveld. Simpel, vriendelijk en herkenbaar.
Toepasbaarheid
De tijd dat een logo alleen werd gebruikt op je briefpapier is voorbij. En toch zie ik nog heel vaak dat het lijkt of er geen rekening word gehouden met de flexibiliteit van een beeldmerk. Zo moet je beeldmerk goed uit de verf komen in animaties, op je website, op je bedrijfskleding, pennen en in je digitale nieuwsbrief. Maar ook op een donkere ondergrond, in diapositief, op een gigantisch billboard en zo klein als een postzegel. Kortom, een goed logo is te gebruiken op verschillende middelen en in verschillende vormen en maten.
Voor De Tacklebox in Beilen maakte we een huisstijl met een hoge herkenbaarheid factor
Tijdloos
Probeer bij de vormgeving niet in te spelen op trends. “Leave trends to the fashion industry”. Hij moet er over 10 jaar nog goed uitzien en werken waarvoor het is bedoelt. Kijk eens naar het logo van Coca Cola. Dit merk bestaat sinds 1885 en heeft zijn logo inmiddels al 11 keer aangepast. En toch wijkt het huidige logo niet veel af van wat het ooit was. Goed werk!
De evolutie van het logo van Coca Cola (bron: www.underconsideration.com)
De juiste uitstraling
Een goed logo past bij je bedrijf en je markt. Zo heeft het logo van een bouwmarkt een heel andere uitstraling dan die van een administratiekantoor. Het lettertype en het kleurgebruik spelen hierin een hele grote rol. Zo zal het font van een administratiekantoor heel statig kunnen zijn met kleuren als blauw, groen of paars. Dit zijn lettertypes en kleuren die vertrouwd aanvoelen en een zakelijk karakter uitstralen. Dit past weer totaal niet in het plaatje van een bouwmarkt. Kies hiervoor eerder voor dikke blokletters en felle kleuren als geel, rood en oranje.
Denk goed na over de kleuren die je gaat gebruiken
Een laatste tip
Het maken van een logo is niet eenvoudig. Hier gaat veel tijd in zitten maar het is het waard. Zorg ervoor dat je je logo beschermt bij Benelux Bureau voor Intelectueel Eigendom. Natuurlijk kunnen wij dit ook voor je regelen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het ontwerpen van een goed logo. Je vindt ons in Kampen en in Velp. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Maar dan vrijblijvend een afspraak.