Aan de hand van het logo herken je een bedrijf. Daarnaast vertellen sommige logo’s het verhaal van je organisatie. Wie ben je? Wat doe je? Waar sta je voor? Het mag geen verrassing zijn dat een goed design cruciaal is. Maar wanneer is een logo nu een goed logo? Hier is namelijk nogal wat discussie over. Je hebt namelijk vaak te maken met ‘persoonlijk smaak’. Laat dit nu net dé grootste valkuil zijn. Een mooie corporate identity hoeft namelijk niet altijd goed te zijn.

In de 15 jaar dat ik logo’s ontwerp zijn er een aantal zaken die ik altijd in mijn achterhoofd houd wanneer ik aan de slag ga met een beeldmerk. Het ontwerpen van een logo kost namelijk erg veel tijd. De meeste tijd zit hem gek genoeg niet in het ontwerp zelf, maar hoofdzakelijk in het finetunen. De spreekwoordelijke puntjes op de ‘i’. Voor ik een beeldmerk voorstel aan een klant controleer ik de toepasbaarheid aan de hand van verschillende toepassingen. Een mooi plaatje is natuurlijk leuk, maar in de praktijk moet het wel werken. In de blog van vandaag vertel ik je op welke 5 punten ik let.

 

De Tacklebox Logo

Een goed logo roept het juiste gevoel op bij de doelgroep en is breed inzetbaar

 

1. Identiteit

Wanneer je een logo ontwikkeld, doe je dit feitelijk niet voor je klant, maar voor de klant van je klant. De doelgroep van jou klant is namelijk degene die zich aangesproken moet voelen en de juiste link legt. Welk gevoel moet het oproepen bij de mensen die het onder ogen krijgen? Dit gevoel kun je krachtig maken door het gebruik van de juiste kleuren, vormen en een goed gekozen font. Een stijlvol beeldmerk voor een prijsvechter geeft het verkeerde signaal terwijl een sjiek restaurant zich beter leent voor een statige uitstraling.

2. Onderscheidend vermogen

Je hebt niets aan een logo dat lijk op dat van je concurrenten. Je wilt opvallen tussen de rest. Er uit springen! Je wilt dat je doelgroep het meteen koppelt aan jouw bedrijf. Dit bereik je met een unieke’ uitstraling. Een huisstijl waarvan je meteen kunt zien dat het van jou organisatie komt. Kies voor kleuren combinaties die je niet vaak (of nooit) ziet. Een verrassende vormentaal en een verfrissend lettertype. Een sterke identiteit is heel ‘eigen’. Dit zorgt voor herkenning. Of je het nu mooi vind of niet, het is belangrijker dat het werkt!

3. Schaalbaar

Je hebt een prachtig design gemaakt. Zowel op de bedrijfsbus als op het briefpapier ziet het er fantastisch uit. Je klant is apentrots, alleen kom je er vrij snel achter dat er gedrukt op een pen weinig van overblijft. Om dit te voorkomen doe je er goed aan om dit te testen. Dus niet alleen op een billboard maar ook op zoiets kleins als een sleutelhanger. Dit voorkomt je een hoop ellende.

 

Logo design Pen

Een prachtig (statig) logo, alleen op een pen blijft er niets van over

 

4. Toepasbaarheid van het logo

De tijd dat een logo alleen op briefpapier, enveloppen en bedrijfskleding wordt geplaatst hebben we heel lang geleden achter ons gelaten. De focus ligt tegenwoordig op beeldschermen. Of het nu gaat om het scherm van je computer, je tablet of je smartphone. Hier moet je beeldmerk het beste tot zijn recht komen. Dus niet alleen op je website of op je Facebook pagina, maar ook als icoon van je eigen app. Of wat dacht je van een geanimeerde versie voor een intro van je bedrijfsfilmpje. Test het ontwerp van je logo op alle mogelijke manier om er zeker van te zijn dat hij op alle mogelijke manier goed is toe te passen zonder dat de leesbaarheid verloren gaat.

5. Simpel en doeltreffend

Veel vormgevers maken er een sport van om een logo zo grafisch mogelijk te maken. Hier komen vaak de meest mooie logo’s uit. Helaas gaat dit vaak ten koste van de toepasbaarheid. Ook bij logodesign is eenvoud vaak de beste oplossing. Hoe simpeler je beeldmerk, hoe beter het naar voren komt. Denk maar eens aan het logo van Facebook, Google, Mobile, Yahoo, Panasonic, Sony, Coca Cola, Dell en zo kan ik nog wel even doorgaan … Alleen je bedrijfsnaam in een onderscheidend font en met een unieke kleuren combinatie is in de meeste gevallen beter dan een gedetailleerd uitgewerkt icoon.

Tip: Bij sommige logo’s hebben de designers verborgen elementen in de negatieve ruimtes verstopt. Dit geeft je logo een extra dimensie. FedEx heeft hier prachtig gebruik van gemaakt! Zie jij het?

 

Logo design FedEx

Zie jij het verborgen grafische grapje in het logo van FedEx? 

 

Conclusie

Een logo is het gezicht van je organisatie. Het is dus erg belangrijk dat het de juiste uitstraling heeft en goed valt bij de doelgroep. Daarnaast is het erg belangrijk om de toepasbaarheid erg goed te testen. Je wilt er na een paar maanden niet achter komen dat je beeldmerk klein gepresenteerd niet leesbaar is op je Facebook profielfoto. Test  hoe het nieuwe logo er uit ziet als icoon op een smartphone, gedrukt op een balpoint, geborduurd op een cap of geanimeerd op een computerscherm. Veel van deze voorbeelden kun je gemakkelijk maken in Photoshop doormiddel van Mock-ups. Zo kom je in de toekomst niet voor verrassingen te staan.

 

2 reacties op “Wat maakt een logo een goed logo?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *