Social media. Als bedrijf kun je er niet meer omheen. Een tekst die je vaak hoort of leest. Het onderhouden van een socialmedia-kanaal klinkt bijna als een straf. Best raar eigenlijk, aangezien dit middel voor jou als ondernemer juist veel kansen biedt om je doelgroep te leren kennen en om ze op een persoonlijke manier te benaderen.
Toch is het gebruik van een sociale media voor veel bedrijven een lastig verhaal. Want wat wil je nu precies doen met je hagelnieuwe Facebook, Twitter, Snapchat, LinkedIn of Instagram? Natuurlijk wil je jouw sociale kanalen gebruiken als marketingtoop. Maar door je timeline vol te spammen met linkjes van aanbiedingen bereik je juist het tegenovergestelde van ‘leuk’ gevonden te worden. In dit artikel vind je een vijftal handvatten die je helpen bij het maken van de keuze voor een socialmediaplatform en de benadering van jouw doelgroep. En misschien belangrijker nog. Het krijgen en houden van ‘fans’ voor jouw merk.
1. Welk platform voor jouw social media?
Er zijn verschillende platformen waarop jij je bedrijf kunt profileren. Natuurlijk kun je overal aanwezig zijn, maar vaak is het beter om je te concentreren op het kanaal waar het gros van je doelgroep zit. Vaak past dit ook het beste bij het DNA van jouw merk. Nu zijn er verschillende koppelingen te maken tussen de platformen zodat je bericht niet alleen op Facebook, maar ook op Twitter of Instagram verschijnt. Helaas slaat zo’n koppeling vaak de plank mis, aangezien je een post het beste heel bewust schrijft voor het desbetreffende kanaal. Zo zal een Facebook-bericht anders klinken (gericht op interactie) dan een vluchtige tweet vol ‘hashtags’ (#vindikleuk) en gebruik je voor Instagram vooral je mooiste foto’s. De moraal? Bekijk op welk socialmediaplatform je doelgroep zich bevindt en richt hier je pijlers op.
2. Bepaal je strategie
Oké, je hebt je keuze gemaakt. Maar wat is het doel van je kanaal? Wat wil je er mee bereiken? Ga je het kanaal gebruiken om vragen te beantwoorden (een soort helpdesk), of misschien wel om te monitoren hoe je doelgroep over je denkt? Het kan natuurlijk ook ingezet worden om jouw nieuwste producten te showen aan je klanten. Of om te zoeken naar nieuw personeel. Kortom, wat ga je doen met de pagina, en vooral ‘hoe’? Maak een plan en neem hierin mee hoe vaak, hoe laat en met welke toon je gaat posten. Het kan een prachtig verlengstuk zijn van jouw merk. Dat moet het dus ook uitstralen. Zowel in woord als in beeld.
3. Persoonlijk
Social media zijn heel persoonlijk. Wat ik hiermee wil zeggen is, dat de ontvanger jouw bericht ontvangt omdat hij ervoor heeft gekozen je bedrijf te volgen. Jouw melding wordt getoond op zijn ’timeline’, wat jou de mogelijkheid geeft hem heel persoonlijk te benaderen. Vragen stellen was nooit zo gemakkelijk. Voor jou, maar ook voor de consument. Maak hier dus gebruik van door zo snel en goed mogelijk antwoord te geven. Geen respons krijgen of eindeloos moeten wachten, daar houdt niemand van.
4. Commentaar
Je zult er al snel achter komen dat je naast positieve reacties ook negatieve reacties kunt ontvangen. Dit hoort er helaas bij. Gelukkig kun je – door het geven van een heel positief en begripvol antwoord – de situatie omkeren. Je geeft namelijk (publiekelijk) een signaal door, dat jouw merk positief en klantgericht omgaat met klachten van klanten. Zo kom je toch sympathiek over als bedrijf.
5. Creativiteit
Probeer je kanaal op een creatieve manier te gebruiken. Verras, geef leuke prijzen weg en betrek je ‘fans’ bij je merk. Zeg nu zelf, een bedrijf dat vaak wat leuks te melden heeft is toch een stuk leuker om in de gaten te houden? Zo hebben de Merkmonteurs voor een Merkklant een stripreeks gemaakt: De avonturen van Zunnebeld. Iedere week verscheen er op Facebook een nieuwe, humoristische strip. Naast het vermaak dat dit bood, leerden de volgers door deze stripreeks het personeel kennen kreeg het bedrijf een sympathiek karakter.
Wat wil ik hiermee zeggen? Dat je met leuke, originele posts vaak veel meer bereikt. Verras je publiek en de kans is groot dat je kanaal snel groeit.
Conclusie
social mei Het inzetten van social media is een geweldige manier om je doelgroep persoonlijk te benaderen. Maak hier gebruik van. Stel ze vragen, luister naar ze, deel leuke artikelen en geef zo af en toe een leuke prijs weg. Bedenk goed hoe en hoe vaak je post en probeer hier consequent mee om te gaan. Zowel in de frequentie als de ’tone of voice’. Je zult zien dat je publiek gestaag zal groeien en jouw kanaal je merk versterkt.