Je hebt in de loop van de tijd een (groot) aantal e-mailadressen weten te verzamelen en wilt deze klanten graag benaderen met je eigen digitale nieuwsbrief. Dit kan zijn om ze te informeren, nieuwe producten te promoten of om (ordinair gezegd) traffic te genereren naar je website. Wat je doel ook is, het blijft een lastige opgave om ervoor te zorgen dat je nieuwsbrief wordt gelezen. Laat staan dat er daadwerkelijk wordt geklikt! In deze blog geef ik je 12 tips die je helpen bij het samenstellen van een succesvolle nieuwsbrief.

Tip 1: Denk goed na over de titel

De titel van je nieuwsbrief is het eerste wat je te zien krijgt. Het is daarom erg belangrijk dat deze titel meteen de aandacht pakt en ervoor zorgt dat je verder wilt lezen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ontvang dagelijks tientallen ‘spamberichten’ en ben daardoor heel selectief geworden met wat ik wel en niet open. Met een titel als ‘Nieuwsbrief nummer 5’ ga je het dus niet redden. Laat je klanten in de titel al weten wat ze kunnen winnen, welke nieuwe collectie je binnen hebt of van welke aanbieding ze deze keer kunnen profiteren.

Gebruik een pakkende titel voor je nieuwsbriefKies voor een titel die triggert

Tip 2: Vermijd ‘spamgevoelige’ woorden

In de loop der jaren zijn we allergisch geworden voor een aantal woorden in e-mailberichten. Woorden die we meteen linken aan spam. Vermijd deze woorden kosten wat het kost. Hieronder vind je een aantal van deze woorden:

Nieuwsbrief

Het woord nieuwsbrief staat voor veel mensen gelijk aan het woord spam. “Schrijf je in voor onze nieuwsbrief” verkleint dus de kans op inschrijvingen. Kies liever voor een zin als:”Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in.”

Geavanceerd, Exclusief, Revolutionair, Innovatief of Uniek

Misschien wel de meest gebruikte woorden in ‘nieuwsbrieven land’. Precies om die reden hebben ze totaal geen waarde meer. Probeer dus met andere woorden te vertellen wat jou product zo speciaal maakt!

Gratis

Voor niets gaat de zon op. Dat moet je spamfilter ook denken aangezien titels met het woord ‘gratis’ er in de meeste gevallen feilloos uit wordt gefilterd.

Perfect, Geweldig, Goed of Prachtig

Stuk voor stuk woorden die je moet proberen te vermijden. Uit onderzoek blijft dat ‘open ratio’s’ wel met 20% kan dalen wanneer je één van deze woorden gebruikt in je titel of het onderschrift!  

Tip 3: Hou het kort!

De kans is groter dat je nieuwsbrief wordt gelezen wanneer je de focus legt op één, uiterlijk twee onderwerpen. Zorg voor korte, puntige teksten en zorg dat je to-the-point bent in je schrijven. Zijn je teksten toch langer dan gepland, dan is het in veel gevallen beter om de tekst af te kappen en er een ‘lees meer’ knop aan toe te voegen. Deze knop link je naar het gehele artikel dat je kunt plaatsen op bijvoorbeeld je nieuwspagina.  

Tip 4: De juiste nieuwsbrief op het juiste moment

Wanneer je met thema’s werkt, zul je erachter komen dat je mail vaker wordt gelezen. Zo zijn er aardig wat (goede) aanleidingen te vinden om een nieuwsbrief te versturen. Denk bijvoorbeeld aan Sinterklaas, Kerst, Pasen of zoiets als het Voorjaar. Natuurlijk kun je hier veel creatiever mee omgaan door ook zelf onderwerpen te verzinnen. Zoiets als ‘De BBQ weken’, ‘Najaars toppers’ of ‘Winterwonder Sale’.  

Tip 5: Zorg dat je iets te vertellen hebt

Je moét een nieuwsbrief versturen (want dat doe je elke maandag) maar hebt eigenlijk niet zoveel te vertellen… Is dit het geval, sla dan een editie over. Wanneer je een nieuwsbrief verstuurd waar geen leuke boodschap in zit, is de kans groot dat het geen leuke nieuwsbrief wordt en hij niet goed wordt ontvangen. Zorg er dus voor dat je altijd iets te vertellen hebt.

Goede digitale nieuwsbriefAantrekkelijke foto’s scherpe koppen, een duidelijke call-to-action en een dijk van een actie!

Tip 6: Denk goed na over de vormgeving van je nieuwsbrief

De vormgeving van je digitale nieuwsbrief moet je behandelen als een soort ‘mini website’. Hou de regels van een goed webdesign goed in je achterhoofd. Zorg voor een heldere opmaak, opvallende call-to-actions en een duidelijke identiteit van je Merk. Maak ook gebruik ook ‘echte teksten’ in plaats de teksten te verwerken in de afbeeldingen. Dit doe je om te voorkomen dat de ontvanger niets ziet zodra hij de afbeeldingen niet automatisch download of ze worden geblokkeerd door het e-mailprogramma. De meeste e-mail applicaties (smartphones en desktops) tonen een nieuwsbrief tussen de 550 en 650 pixels breed. Hou hier rekening mee met de opmaak van je mail. Om ervoor te zorgen dat het ontwerp overeind blijft raad ik je aan om het ontwerp minimaal 600 px breed te maken. ‘Better safe than sorry…’

Tip 7: Gebruik web-veilige fonts

Wil jij graag het font van je eigen huisstijl verwerken in je nieuwsbrief? Wanneer dit geen web-veilig font is, zou ik dat zeker niet doen! De kans is namelijk groot dat de ontvanger dit font niet op zijn computer (of smartphone) heeft staan waardoor je zorgvuldig samengestelde nieuwsbrief zelf een nieuw font uitzoekt. Hier wordt hij meestal niet mooier van.  

Tip 8: Pak de aandacht met mooie afbeeldingen en krachtige titels

In een micro-seconde beslissen we of we verder willen kijken of niet. Bij het openen van een e-mail werkt dit net zo. Een goede afbeelding kan de interesse wekken van de ontvanger. Gebruik dus aantrekkelijke titels en boeiende afbeeldingen om je verhaal te vertellen en de ontvanger aan te zetten tot actie. Dit is misschien wel de belangrijkste factor van een goed e-maildesign.

Digitale nieuwsbrief Hengelsport Zunnebeld

Maak je nieuwsbrief responsive zodat hij ook op smartphones goed zichtbaar is

Tip 9: Zorg voor goede call-to-actions

Oké, je hebt de aandacht, wat nu? Een vraag die nooit mag reizen bij een ontvanger. Dit moet namelijk duidelijk zijn! Koop nu, lees meer, profiteer nu. Maak gebruik van grote (aantrekkelijke) knoppen waar je als lezer niet omheen kunt. Deze knoppen brengen de ontvanger naar je website. Dit is waar het uiteindelijk allemaal om draait, toch?  

Tip 10: Ontwerp een goede Footer

Een vast element in een (goede) nieuwsbrief is een footer. Hierin vind je de informatie van de verzender en de mogelijkheid voor de ontvanger om zich uit te schrijven voor toekomstige nieuwsbrieven. Dit is verplicht en het helpt mensen beschermen tegen ongevraagde e-mails! Naast de afmeldlink zijn er nog een aantal zaken die niet mogen ontbreken in de footer van je e-mailnieuwsbrief.

  1. Een afmeld-link
  2. Het (e-mail)adres van de klant
  3. Een herinnering hoe de lezer in de e-maillijst is opgenomen
  4. De bedrijfsgegevens van de verzender
  5. Een link naar je sociale netwerken
  6. ‘Bekijk in je browser’ link (wanneer de nieuwsbrief niet goed opent)
  7. ‘Stuur door naar een vriend’ link.

Tip 11: Mailchimp

Ken je mailchimp al? Waarschijnlijk wel, en zo niet is dit de perfecte tool om je eigen nieuwsbrief op poten te zetten. In Mailchimp kun je gemakkelijk een template samenstellen, maillijsten aanmaken, nieuwsbrieven versturen en meten hoevaak, waar en wanneer je mail wordt gelezen. Het programma werkt verschrikkelijk intuïtief en is voor het grootste gedeelte gratis. Wil je gebruik maken van de wat geaffecteerdere opties, heb je meer dan 2000 inschrijvingen of verstuur je meer dan 12.000 mailtjes per maand, dan betaal je maandelijks een vast bedrag (afhankelijk van het abonnement dat je wilt).  

Tip 12: Meten is weten …

Zoals gezegd, kun je in een programma als mailchimp alles monitoren. Iedere campagne wordt netjes in beeld gebracht en je krijgt een overzicht waarin je kunt zien hoe vaak je mail in een spambox is beland, waar (demografisch) en hoevaak hij is geopend en wanneer er is geklikt. Je kunt zelfs zien op welke call-to-action het meest is geklikt. Super waardevolle informatie waar je als internet marketeer heel erg veel van kunt leren. Meten is weten!

Meet hoe je nieuwsbrief het doet

Hou goed in de gaten hoe je nieuwsbrief het doet!    Heb jij hulp nodig bij het samenstellen van een succesvolle nieuwsbrief? Dan hoop ik dat je met deze tips zelf een succesvolle nieuwsbrief kunt samenstellen. Zo niet, dan kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. We helpen je graag verder.